Geosyntetiska material för erosionskontroll och markstabilisering
Markdukar är polymerfiberprodukter som ofta används för att skydda känsliga sluttningar mot erosion och för att främja växtlighet. De är en bra lösning för jordar som påverkas negativt av regn, avrinningsvatten, vind och vågrörelser. De tillverkas av vattengenomsläppliga syntetiska material som polyeten eller polypropen. Det finns också ett alternativ med biologiskt nedbrytbara markdukar som tillverkas av biologiskt nedbrytbara fibrer av kokos eller halm, vilka ofta benämns biomattor.
Lokala brott i gräs- och busktäckets rotsystem leder ofta till erosion. Markdukar skyddar öppen jord mot detta och säkerställer en snabb återväxt. De skapar en stabil yta som är mycket motståndskraftig mot erosion av vatten och vind.
När markdukar installeras innan erosionsprocessen börjar
De förstärkta markdukarna ser till att ett tjockt ytjordlager bevaras även på mycket branta sluttningar som inte släpper igenom vatten (till exempel stabilisering av ytskikt vid rekultivering av deponier).
De väger lite och är enkla att hantera. Lägg ut markduk på marken i inledningen av projektet och rulla ut den när växtligheten har odlats. Allt kan rullas ut på en gång eller i separata block.
Markdukar har hög draghållfasthet och klarar kraftiga vattenflöden på upp till 4 m/s. På så sätt kan de förhindra att små och stora jordpartiklar förflyttas. Markdukar är hållbara polymera strukturer. Skikten i materialet är sammanfogade med hjälp av termisk teknik, vilket förlänger livslängden och ökar väderbeständigheten.
Sluttningar som ska täckas med växtlighet
Sluttningar i diken och kanaler
Kanalbankar, dammar och konstgjorda reservoarer samt övertäckning av deponier
Byggande av stödmurar
Förstärkningsarbeten för vägbankar
Deponier
.
Vägar till vindkraftsparker
Konstruktion av flygplatser, upplagsytor och parkeringsplatser
Konstruktion av vägbankar på mjuk jord
Bullerreducerande barriärer
Vägar på byggarbetsplats och lastöverföringsplattformar (LTP)
Markduk, tillverkad av polypropen, är utformad för att separera olika jordlager eller material för att förhindra oönskad blandning. Den används i en mängd olika projekt, inklusive väg- och vägbyggnad, för att skydda underliggande jordlager och bibehålla deras individuella egenskaper. Denna typ av duk är en viktig komponent för att säkerställa långsiktig stabilitet och hållbarhet i byggprojekt, och den hjälper till att bevara markens struktur och egenskaper.
Denna typ av duk, som ibland även kallas fiberduk, är en förstärkande duk tillverkad av slitstarka syntetiska material. Dess främsta syfte är att öka markens styrka och fördela belastningen över ett större område. Fiberduken används för att förhindra erosion och förbättra markens bärighet, vilket gör den oumbärlig i projekt som kräver markstabilisering, stödmurar eller erosionsskydd. Genom att stödja markens struktur och förhindra slitage hjälper fiberduken till att öka projektens hållbarhet och minska behovet av framtida underhåll.
För att säkerställa hållbara och långvariga byggprojekt är det viktigt att inkludera jordseparering som en integrerad del av byggprocessen. Genom att använda markdukar och fiberdukar kan man uppnå optimal jordseparering och minimera de potentiella riskerna som är förknippade med markens rörlighet och erosion. Jordseparering är en investering i både projektkvalitet och miljöskydd och är en oumbärlig teknik inom modern bygg- och anläggningsteknik.
ViaCon constructs connections. Consciously.
Vi kombinerar mer än tre decenniers erfarenhet med dagens spjutspetsteknologi och viktiga hållbara mål. ViaCon är en pionjär inom rörbroar, vägtrummor och geoteknik- och dagvattenlösningar.
ViaCon AB
Box 2064
Vallgatan 21
SE-531 02 Lidköping, Sverige
Copyright 2021 © “ViaCon” Group, All rights reserved.